0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

Beleving

  • Geplaatst op
  • Door Piet Dragt
  • 0
Beleving

BELEVING VAN WIJN

Regelmatig praat ik met mensen over de beleving van wijn. Wat mij hierbij opvalt is dat beleving voor velen bestaat uit een uitgebreid verhaal over de wijnboer, zijn kinderen, zijn overgrootouders en liefde voor de natuur. Uiteraard ben ik het hier volkomen mee eens. Waar ik vervolgens over struikel dat is de kwaliteit van de wijn. Wanneer begint en of eindigt de beleving van een wijn?

 

BELEVING IN DE PRAKTIJK

Heb je die aanbieding gezien, een Ripassa van € 15 nu voor € 7, een Bordeaux Cru Bourgeois 2007 van 15 euro voor € 7,50. Een fraaie lap tekst erbij en even de wijn googelen. Inderdaad een Ripassa kost al gauw € 17,50 en een Cru Bourgeois uit 2007 is bijna niet meer aan te komen. Zie ik daar ook nog een Sancerre voor € 8,00 met twee gouden medailles? Bestelling afronden en klaar.

 

BELEVING

Voor velen begint de beleving al bij een chique appellatie  en een schitterende wijnomschrijving. Alles over de wijnboer, zijn wijngaarden, de wijnkelder en de familiegeschiedenis in de wijn. Daar bovenop heeft de wijn ook nog een heleboel medailles gewonnen en de wijn kan niet meer stuk. Je hebt aan tafel een verhaal over de wijn, iedereen voelt de beleving en het is een perfecte wijn.

 

EIGEN ERVARING

Allereerst zijn er uiteraard af en toe echt fraaie krenten te vinden in de grote wijnpap. Ook ik krijg allerlei aanbiedingen met de mooiste teksten en medailles toegestuurd. Maar nu komt het grote verschil, ik proef de wijn eerst. En in de praktijk van het proeven heb ik geleerd dat medailles en teksten helemaal niets zeggen over de wijn. Om dit aan te tonen geef ik hieronder twee praktijkvoorbeelden.

 

PROEVERIJ DIVERSE ROSÉ WIJNEN

Ik had 22 proefflessen rosé besteld bij allerlei importeurs. Uiteraard navraag gedaan want ik wilde mooie droge rosé wijnen. Vervolgens kreeg ik het vakblad Perswijn waarin door een jury van deskundigen 7 rosé wijnen een heel goede beoordeling kregen. Ik had ongeveer 15 proevers die geen tot iets ervaring hadden met proeven. Ik vertelde ze zelfs nog heel monter dat ik een heel veel goede wijnen verwachtte door mijn voorwerk, de uitslag in de Perswijn en vele door medailles getooide wijnen. Om kort te gaan, na een korte proefinstructie is iedereen gaan proeven en waren alle proevers het unaniem eens over het feit dat er twee drinkbare rosé wijnen tussen zaten. Let op, drinkbaar werd er letterlijk gezegd. Van die twee zat er niet één bij uit het vakblad en beiden droegen geen medailles.

 

PROEVERIJ DIVERSE RODE WIJNEN

Om kort te gaan, voor de proeverij zaten 3 proevers al aan een Medoc Cru Bourgeois 2007 van 15 voor 7,50 te genieten. Er kwamen nog 6 anderen mee proeven. Na ongeveer 6 proefflessen heb ik dezelfde Medoc ingeschonken zonder dit te zeggen. Alle negen proevers, inclusief de drie, wisten vervolgens te vertellen dat de wijn niet klopte. De wijn had geen afdronk.

 

PRAKTIJK EN BELEVING

Uiteraard is het vreselijk moeilijk om een wijn solo te beoordelen. Laat staan als het verhaal fantastisch is en de medailles dit bevestigen. Je bent er zelfs voor omgefietst. Toch blijf ik erbij dat de beleving begint bij kwaliteit en niet op papier. Wanneer de wijn kwalitatief goed in elkaar zit kan ik pas de beleving van de wijnmaker en het verhaal erachter proeven en niet andersom. Een goed verhaal maakt nog geen goede wijn.

 

Salut,

Piet Dragt

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »