0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

Rosé wijn eindelijk volwassen?

  • Geplaatst op
  • Door Piet Dragt
  • 0
Rosé wijn eindelijk volwassen?

Met dit artikel wil ik graag een aantal mythes ontkrachten die er hardnekkig heersen rond de Rosé wijnen. Dit wil ik eigenlijk al heel lang en ik hoop dat enkelen hierdoor anders naar deze, vaak fantastische gemaakte en toch ondergewaardeerde wijnen, gaan kijken. Uiteraard zal ik hier en daar chargeren maar dit doe ik alleen uit liefde voor deze wijn.

Met dit artikel wil ik graag een aantal mythes ontkrachten die er hardnekkig heersen rond de Rosé wijnen. Dit wil ik eigenlijk al heel lang en ik hoop dat enkelen hierdoor anders naar deze, vaak fantastische gemaakte en toch ondergewaardeerde wijnen, gaan kijken. Uiteraard zal ik hier en daar chargeren maar dit doe ik alleen uit liefde voor deze wijn.

Om te beginnen is het geen rest product bij het vinificeren van rode wijn. Sterker nog in mijn ogen is een goede Rosé een waar meesterstuk. Alle rosé is zoet, dit is één van de meest hardnekkige geruchten die helaas maar al te vaak worden bewaarheid door de ‘troep’ die de consument opgedrongen krijgt in de Supers en horeca. Je kunt aan de kleur zien hoe krachtig de rosé is. Weer een hardnekkig gerucht waarbij ik enkel naar de kleur van de allermooiste en krachtige rosé wijnen uit de Provence wijs. 

Rosé is niet te drinken als het geen zonnige voorjaarsdag of zomerdag is. Een goede wijn is altijd lekker en zo smaakt een goede rosé ook zeker in de winter. Het verruimt juist je keuze, rood, wit of een lekkere rosé. Je moet rosé zo koud mogelijk drinken. Dit klopt vaak bij de wijnen die je op een willekeurig terras voorgezet krijgt. Wanneer deze iets warmer wordt dan springt het tandglazuur van je tanden door de zoetigheid. Een goede rosé drink je juist niet te koel om alle smaken tot hun recht te laten komen. Er zijn echt serieus goede rosé wijnen te vinden. Doorgaans zijn dit wijnen van wijnmakers die al heel lang een zeer duidelijke koers varen wat betreft type en de smaak van een rosé. Te vaak heb ik het meegemaakt dat een wijnmaker van het één op het andere jaar van fraai strak droog overging op zoet omdat de ‘markt’ daar om vroeg.

Wat is op dit moment mijn favoriete rosé? Helaas kan ik niet kiezen tussen twee, de gelegenheid maakt voor mij de keus en niet de wijn. Allereerst voor ieder moment: Mas Paillet Rosé, een wijn uit het Zuiden van Frankrijk, de Languedoc die op het eerste oog direct doet denken aan een Provence Rosé. De wijn is zeker ook licht kruidig maar mist dat filmlaagje in de mond wat zo typerend is voor de Provence. De Mas Paillet is in de finish droger met iets meer levendige zuren. Een serieus lekkere doordrinker en mijn favoriet bij de borrel, op de boot of lekker doordrinken bij de BBQ. Mijn tweede favoriet is: Chateau Vingtinieres Provence Rosé, deze wijn verenigt twee ondenkbare werelden op een sublieme wijze. Dit is een Provence Cru Classé niveau wijn in kracht met de afdronk van een Pouilly Fumé. Deze wijn wordt gemaakt door een wijnmaker uit Pouilly Fumé en dat proef je terug in de wijn zonder dat deze inlevert op bekende kruidigheid van een Provence Rosé. Dit is voor mij een rosé om echt van te genieten al dan niet met eten. Heerlijk bij een stuk kalf, een zalmforel of een lamslende.

Om terug te komen op de titel van dit stuk, wordt Rosé eindelijk volwassen. Er is momenteel weer een tendens naar het maken van drogere Rosé wijnen. Voor de volgers wordt de Rosé nu weer droger krijgt de wijn meer karakter en ja misschien wordt de wijn voor deze mensen volwassener.

Voor de liefhebber is de Rosé altijd al volwassen geweest. Zij weten namelijk dat er altijd wijnmakers zijn die trouw blijven aan het maken van kwaliteit en eigen stijl. Daarom wil ik iedereen hierbij uitnodigen om Rosé een kans te geven, droge Rosé uiteraard. En ik blijf erin geloven dat meer en meer mensen niet meer volgen maar bewust gaan kiezen voor kwaliteit en meer gaan genieten.

Santé,

Piet

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »