0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

Verkenning Bourgogne

  • Geplaatst op
  • Door Piet Dragt
  • 0
Verkenning Bourgogne

Verkenning Bourgogne

Op een van mijn eerste zoektochten naar wijnen door Frankrijk deed ik de Bourgogne aan. Ik wist van vroeger dat het vele zeer kleine dorpjes waren. Wat me nooit was opgevallen, is hoeveel wijnboeren er per dorp te vinden zijn. Ineens voelde het als een speld in de hooiberg en daar had ik te weinig tijd voor ingepland.

Verkenning Bourgogne

Op een van mijn eerste zoektochten naar wijnen door Frankrijk deed ik de Bourgogne aan. Ik wist van vroeger dat het vele zeer kleine dorpjes waren. Wat me nooit was opgevallen, is hoeveel wijnboeren er per dorp te vinden zijn. Ineens voelde het als een speld in de hooiberg en daar had ik te weinig tijd voor ingepland.

 

Voorbereiding wijntrip

De tweede poging richting de Bourgogne was ik veel beter voorbereid. Via via een aantal adressen gekregen en me verdiept in de Franse wijngids Guide Hachette. Deze gids is echt een aanrader, vele malen gebruikt en nooit teleurgesteld. Dat zou ook een aanwinst zijn in Nederland, een volledig onafhankelijke wijngids. Scheelt een hele hoop zinloos omfietsen.

 

Bourgogne Monthelie

Op de laatste dag hadden we een viertal adressen te bezoeken en als laatste arriveerden we in het dorpje Monthelie bij de familie Dubuet. Vader en zoon bestieren hier samen het wijnbedrijf. Bij binnenkomst in de wijnkelder wist ik dat dit het goede adres was. Brandschoon en de houten fusten zijn zeer geordend geplaatst. De hartelijke ontvangst maakte het geheel af.

 

Bewaarwijn

De wijnen van dit domein zijn werkelijk nog gemaakt voor de eeuwigheid. Dit maakt het wel lastig in deze jachtige maatschappij. Elk jaar wordt de voorraad verkocht en oudere bourgognes verkopen ze niet. Dit maakt de wijnen zeer moeilijk te beoordelen want ze zijn zo klassiek gemaakt dat ze in hun jeugd zeer gesloten zijn.

 

Wijn proeven

Jaar in jaar uit de wijnen proeven vanuit het fust is zeer leerzaam. Ik krijg steeds beter een idee van het wijnjaar door elk jaar weer te proeven. Op fust zijn de wijnen vaak nog iets opener van structuur. Ook het aantal flessen dat jaarlijks geproduceerd wordt, is een goede indicatie. In mindere jaren worden er veel druiven weggeknipt om de kwaliteit te handhaven. Dit gaat ernstig ten koste van de kwantiteit maar garandeert wel jaarlijks topwijnen.

 

Microklimaat

Een aantal jaren geleden hebben vader en zoon in het naastgelegen Auxey-Duresses wijngaarden bij kunnen kopen en de rode topwijn Beaune 1er cru 'les aigrots' aan hun collectie toegevoegd. Iedereen heeft het altijd over het microklimaat binnen de Bourgogne en dat wordt binnen dit bedrijf op een geweldige wijze samengevat. De wijnen uit Monthelie onderscheiden zich van de wijnen uit  het naastgelegen (steenworp) Auxey Duresse. De witte uit Meursault, andere kant van de weg, is totaal anders dan de witte uit  Auxey of Monthelie.

 

Opleggen van wijn

Bent u in de gelegenheid en heeft u het geduld de wijnen weg te leggen, dan garandeer ik u vele jaren wijngenot van dit kleine domein waar kwaliteit de boventoon voert. U zult de iets mindere jaren eerder drinken dan de topjaren. De wijnen dienen wel goed bewaard te worden, maar als dat zo is dan zult u zien dat wachten wordt beloond.

 

Met Bourgondische groet,

 

Piet

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »