0

Uw winkelwagen is leeg

Totaal: €0,00

Geen producten gevonden...

Wijnproeven met de 3eenheid

  • Geplaatst op
  • 0
Wijnproeven met de 3eenheid

WIJN PROEVEN MET DE 3EENHEID

 

KWALITEIT

Proeven doe ik puur op kwaliteit, je eigen voorkeuren voor bepaalde wijnen moet je uit kunnen schakelen. Iedereen kan eenvoudig de kwaliteit van een wijn beoordelen met de 3EENHEID zoals hierna wordt beschreven. Daarna ga je voor jezelf bepalen welke wijnen je voorkeur hebben.

 

SMAAK

Over smaak valt niet te twisten, dit klopt als een bus. Iedereen bouwt gedurende zijn/haar leven een persoonlijk smaakpalet op. Een aantal hoofdsmaken daarover kun je het altijd eens worden. Echter ga je verder in de diepte een aantal luchtjes en smaakjes omschrijven dan is er meer onenigheid. Hierover kan ik hier geen oordeel geven en nogmaals… over smaak valt niet te twisten.

 

KAN IK OOK GOED LEREN PROEVEN

Ja, ook jij kunt goed leren proeven. Hoe ver je hierin wilt gaan hangt van jezelf af. Hierna volgt in eerste instantie de basis en met die basis kun heel ver komen mits je deze bij iedere wijn consequent toepast. In de regel geldt wel dat des te meer wijnen je bewust proeft des te beter je de wijnen kunt beoordelen. De basis blijft het bewust zijn van het proeven.

 

BEWUST PROEVEN

Bij iedere wijn die ik voorgeschoteld krijg pas ik de 3EENHEID toe. Voor velen wordt dit lastig na een heel aantal wijnen. Dit vereist inderdaad enige oefening en komt hopelijk niet dagelijks voor. Bewust ruiken en proeven gaat je smaak veranderen en je drinkgedrag. Wijnen die kwalitatief niet goed zijn zul je nooit meer als lekker ervaren. Misschien gaan ze nog net maar dat zal ook alles zijn.

 

ONTSTAAN 3EENHEID

Proefflessen voor de collectie proef ik standaard met gastproevers, dit kan iedereen zijn. Van te voren leg ik de 3EENHEID uit en vervolgens laat ik iedereen de wijn proeven voordat ik zelf proef. In 99,9% van de gevallen halen de proevers de kwalitatief mindere wijnen er feilloos tussen uit. Laatst heb ik geproefd met een groep die een Medoc Cru Bourgeois 2007 (van 14 voor 7 euro) van een concurrent aan het drinken waren. Allemaal genoten ze van de wijn. Diezelfde wijn heb ik halverwege ongezien ingeschonken na de proefuitleg. Unaniem zei iedereen dat de wijn totaal geen afdronk had en dus niet klopte.

 

DE 3EENHEID

 

-NEUS: Schenk de wijn in een groot glas en liever te warm dan te koud. Wals het glas rond, makkelijker als je deze op een gladde tafel laat staan. Steek je neus in het glas en ruik goed. Ruikt de wijn aangenaam? Waarnaar ruikt de wijn bijvoorbeeld, rood fruit, donker fruit, hout, vanille, cacao, stal, aarde, appel, gras, citrus, honing. Ruikt de wijn niet aangenaam bijvoorbeeld, alcoholisch, sherry achtig, metalig. Ruikt de wijn naar nat karton dan heeft deze vermoedelijk kurk en is de wijn om.

 

-MOND: Neem een grote slok en houdt deze een tijdje in je mond terwijl je de wijn door je mond beweegt. Probeer als je het kunt iets lucht erbij te laten. Bij een goede wijn blijven de smaken bij elkaar als een soort bal in de mond waarbij je misschien wel tannine op je tanden en zuren op de zijkant van je tong proeft. Belangrijkste is dat de wijn een geheel blijft, in balans is. Slechte wijnen vallen uit elkaar met enkele losse smaken,  weinig fruit, onaangename smaken, overheersend zuur of veel tannine en weinig fruit.

 

-AFDRONK: Slik in ieder geval een gedeelte door en wacht een tijdje af. Bij een goede wijn herbeleef je wat je rook en in je mond proefde. De afdronk moet aangenaam zijn en al naar gelang de prijs moet de afdronk meer lengte hebben. Niet goed is het wanneer de afdronk eindigt in een metalige, blikkerige finale, geen afdronk, geen fruit op de afdronk. Een heel andere afdronk dan mond en neus deden vermoeden.

 

-FINALE OORDEEL: We zijn er nog niet, geheel objectief resteert de belangrijkste vraag: Heb je zin in nog een slok van deze wijn? Soms klopt een wijn geheel van neus, mond naar afdronk maar heb je stiekem geen zin in nog een slok, conclusie: niet goed genoeg. Na dit alles spreek ik mijn proefervaring en smaakgeheugen aan en ga ik kijken of de wijn zijn geld waard is en voldoet aan de verwachting die je bij een bepaald type wijn mag hebben.

 

WEET WAT JE DOET

Indien je op deze manier iedere wijn benadert ga je heel snel onderscheid leren maken tussen goed gemaakte wijnen en totaal overbodige wijnen, oftewel ‘meuk’. Gelooft u mij maar er zijn vreselijk veel kwalitatief slechte wijnen in omloop. U gaat niet alles meer klakkeloos weg slaan. U wordt verpest en dan heeft u maar één keus en dat is de zekerheid van WWW.WIJNKNALLER.NL

 

Saluut

 

Piet Dragt

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »