€17,50
Incl. btw
De Zenato Ripasso della Valpolicella, hiervoor laat de wijnmaker een basis Valpolicella voor een tweede keer vergisten met de most (schillen, pitten en stelen) van de Amarone. Hierdoor krijgt deze wijn een extra fruit boost en gaat iets in alcohol omhoog. Deze tweede passage (ripasso) over de most geeft de naam aan de wijn. Deze Ripasso krijgt ca. 18 maanden op houtrijping mee.
De Zenato Ripassa is dik met sappig fruit, bittere chocolade, vanille, blauwe pruim, rode bes, zoethout, laurier.... echt teveel om van te genieten.
Ripassa Valpolicella is een heerlijke rode wijn voor op de bank bij guur weer, hertenbiefstuk, dikke entrecote, stevige stoofpotten met paddenstoelen en bij een lekkere peccorino.
Het verhaal achter de Ripassa:
Zenato Ripassa delle Valpolicella is een rode Italiaanse wijn die het beste verklaard kan worden aan de hand van de bereiding van de Amarone della Valpolicella, een van de grote rode wijnen van Italië. Het beste gedeelte van de oogst wordt ingedroogd tot krenten. Deze krenten bevatten een hoge concentratie fruit en suiker. De krenten worden gevinificeerd waarbij de suikers worden omgezet in alcohol. Door het hoge suiker gehalte ten opzichte van het verminderde vocht in de druif worden er op natuurlijke wijze zeer hoge alcoholpercentages bereikt, minimaal 14% maar vaak 16-17,5% alcohol. De wijn moet minimaal twee jaar rijpen op hout en meestal rijpen ze dan nog drie jaar op de fles waarna de wijn na vijf jaar op de markt wordt gebracht. Het resultaat, de Amarone delle Valpolicella is een zeer donker glas wijn met zeer geconcentreerd fruit, cacao, tabak en hout. Door de kracht is de Amarone niet eenvoudig te drinken en vrijwel niet met eten te combineren. Deze power gecombineerd met de prijs heeft ertoe geleid dat de wijnmakers het gat tussen de relatief eenvoudige Valpolicella en de dure Amarone hebben opgevuld met een makkelijker drinkbaar en betaalbaarder alternatief, de Ripassa delle Valpolicella.
International Trophy: Red Blend over £15
Generous, round aromas of dark cherries, plums, vanilla and coffee – gorgeously chocolatey, ripe and succulent. Big graphite notes, mint and black fruits add to a rich palate, relieved by freshness and balanced by long, refined tannins and a savoury, spicy finish. Quite sweet and easy, but that’s no bad thing.
Dit is het Italiaanse Veneto wijngebied. Zoals je kan zien is Valpolicella ee nrelatief klein gebied ten noorden van de stad Verona.
Wijnhuis: | Zenato |
Appellatie: | Ripassa della Valpolicella DOC |
Land: | Italië |
Regio: | Veneto |
Jaar: | 2016 |
Kleur: | Rood |
Druivensoort: | Corvina Veronese, Rondinella en Molinari |
Bewaren: | Nu drinken bewaren tot 7 jaar |
Drink temperatuur: | 17 graden |
Alcoholpercentage: | 14% |
WijnProfiel: |
Eigenlijk wil ik alleen amarone drinken maar dat is me net iets te duur. Heb heel veel ripasso geproefd en deze is altijd zeer goed. Heb betere gedronken maar nooit voor deze prijs. En een ripasso onder de 10 etjes is geen echte geloof mij maar
als je wil weten wat genieten is koop dan deze wijn, al jaren met stip mijn favoriet.
Ieder jaar met kerst krijg ik een magnum van deze fles en nu zelf ook maar eens besteld. Krijg nooit hele fles op in mijn eentje maar de volgende dag ook nog serieus lekker. Had deze wijn al jaren eerder moeten bestellen want slok na slok genieten.
Geproefd in een restaurant en vervolgens besteld bij Wijnknaller. Heerlijk voor thuis op de bank. De wijn moet wel even van te voren open gezet worden en hij is niet goedkoop.